Terug naar site

Wandelen met Van Gogh

therapeutische themawandelingen

Een bijzonder initiatief van Lichtvoetig Leven zijn de Van Gogh Wandelingen. Dit zijn therapeutische wandelingen in de natuur, geïnspireerd op het leven en werk van de bekende Nederlandse schilder Vincent van Gogh. Ze kunnen alleen individueel worden geboekt.

Natuur en kunst waren voor Vincent van Gogh onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nergens vond hij zoveel inspiratie, rust en troost als op het platteland. Hij maakte talloze wandeltochten langs akkers, door bossen en over uitgestrekte heidevelden. De kleuren, het licht en de emotie van de natuur gaf hij mee aan zijn werk.

“Wat men ook beweert, voor een schilder is het beter om op het platteland te werken. Alles is er sprekender, alles hangt met elkaar samen, alles wordt er duidelijk.”
– Van Gogh in een brief aan zijn zus Willemien

Van Gogh was ook een hartstochtelijke zoeker, een pelgrim. Hij omschreef het leven als een lange wandeling, waarin hij soms intens kon worstelen, maar ook diepe geloofsrust vond. Tijdens psychische crises, waarin hij werd geteisterd door gevoelens van leegte, vermoeidheid en angst, hielpen de wandelingen hem om weer licht en kleur te zien.

Vincent van Gogh als levenskunstenaar

Karolien van der Woude is als wandelpsycholoog al lang geïnspireerd door het leven en werk van Vincent van Gogh. Haar themawandelingen vormen voor deelnemers een bijzondere ervaring. Al wandelend door de natuur worden aspecten uit het leven en werk van Vincent van Gogh op een persoonlijke en interactieve manier behandeld. Je ontdekt zo de kunst van het leven!

Karolien zegt er zelf over:

“We kunnen ons allemaal met Vincent identificeren. Hij is als mens heel toegankelijk. Wandel mee, geniet van de natuur, en ontdek zelf hoe zijn leven ook jou kan raken.”

Programmamaker Harm Edens maakte voor Omroep Gelderland een reportage over de Van Gogh wandelingen. Destijds waren het groepswandelingen in het kader van het Van Goghjaar. Tegenwoordig hebben de wandelingen een individueel therapeutisch karakter.

Drie Van Gogh wandelingen

De wandelingen hebben elk een uniek thema en locatie:

  • Het geloof van Van Gogh op het Wekeromse Zand
  • De natuur door Van Goghs ogen over de Wageningse Eng
  • Lichtvoetig leven met Van Gogh door het Renkums Beekdal

Je kunt deze wandelingen zelfstandig boeken, of als een serie van drie. Elke wandeling duurt anderhalf uur en vindt plaats in een bijzonder natuurgebied. Deze natuurgebieden behoren tot de mooiste van Nederland. De routes zijn zorgvuldig afgestemd op de wandelthema’s.

Op deze wandelingen is het uurtarief van Karolien van toepassing en ze kunnen als consult worden geboekt.

1 – HET GELOOF VAN VAN GOGH

Vincent van Gogh groeide op in het Brabantse Zundert, waar zijn vader predikant was. Later werkte hij enige tijd als evangelist in Wallonië onder de mijnwerkers en hun gezinnen. Vincent was intens begaan met het moeilijke leven van deze mensen en wilde hen troost bieden. Maar omdat het kerkgenootschap waarvoor hij werkte zijn zelfopoffering niet kon waarderen, werd hij ontslagen.

broken image

Hoewel dit een teleurstelling was, liet het geloof in Christus hem niet los. Zijn gedwongen vertrek leidde ertoe dat zijn geloof authentieker werd en hij zijn échte roeping vond.

Wat betekende het christelijk geloof voor Vincent van Gogh en hoe gaf het inspiratie aan zijn leven en werk? Wandel mee en beleef het zelf.

Het Wekeromse Zand

We wandelen op het Wekeromse Zand, een actief stuifzandgebied met uitgestrekte heidevelden en verstilde bossen, waar wilde moeflons grazen. Je vindt er een van de grootste ‘Celtic fields’ – prehistorische akkers – van ons land. Afstand: 4 km.

Wekeromse Zand
Hoeverweg 1, Wekerom (start bij de parkeerplaats)

broken image

2 – DE NATUUR DOOR VAN GOGHS OGEN

Natuur en kunst waren voor Vincent van Gogh onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nergens vond hij zoveel rust, troost en inspiratie als op het platteland. Hij maakte talloze wandeltochten langs akkers, door bossen, over uitgestrekte heidevelden, en langs rivieren. Ook tuinierde hij veel. De kleuren, het licht en de emotie van de natuur gaf hij mee aan zijn werk.

Hoe keek Vincent naar de natuur en hoe kijk je zelf? Sta eens stil en verwonder je. Ervaar de kleuren en het licht, hoor de vogels, ruik de bloemen en de aarde, voel de wind.

broken image

De Wageningse Eng

Deze wandeling voert over de Wageningse Eng, een glooiend stuwwallandschap met prachtige vergezichten. Met volkstuintjes, oude akkers, houtwallen, beukenbossen en een wijngaard. Afstand: 4 km.

Wageningse Eng
Geertjesweg 124, Wageningen (je kunt in de berm ter hoogte van de volkstuintjes parkeren, start bij het punt waar aan beide zijden van de weg een Klompenpadbordje staat)

broken image

3 – LICHTVOETIG LEVEN MET VAN GOGH

Vincent van Gogh leefde heel intens, maar worstelde ook met perioden van depressie, psychose en eenzaamheid. Hoe ging hij om met de schaduwkant van het leven? We weten dat hij in een drieste bui zijn oor afsneed na een ruzie met zijn vriend Gauguin. Maar wat waren zijn bronnen van hoop en hoe vond hij de weg terug naar het licht en naar een lichter leven?

Deze wandeling is voor mensen die wel eens worstelen met ontmoediging, somberheid of burnout, of dit in hun naaste omgeving meemaken. Aan de hand van het leven van Van Gogh en de natuur geeft wandelpsycholoog Karolien van der Woude je inzicht en praktische handreikingen om lichtvoetiger te leven of anderen daarbij te helpen.

broken image

Het Renkums Beekdal

We wandelen in het Renkums Beekdal, een prachtig natuurgebied dat de Veluwe verbindt met de uiterwaarden van de Rijn. Het gebied bestaat uit bossen die zich uitstrekken over heuvels, klaterende beken en mooie vergezichten. Afstand: 5,5 km.

Natuurinformatiecentrum De Beken
Nieuwe Keijenbergseweg 174, Renkum (start bij de parkeerplaats)

broken image

REACTIES VAN DEELNEMERS

 

“Een mooie wandeling door de bossen met onder meer citaten uit de brieven van Vincent van Gogh. Ik kan het aanbevelen!”

 

“Ik had eerlijk gezegd niet zoveel met Van Gogh en ben uit nieuwsgierigheid meegegaan. Maar tijdens de wandeling werd ik geraakt, niet alleen door zijn kunst, maar ook door zijn woorden.”

 

“Karoliens perspectief op het leven van Van Gogh vond ik verrassend, en ook de manier waarop hij zijn roeping gestalte heeft gegeven vond ik indrukwekkend. Een man die dicht bij de mensen wilde staan, pastoraal, bewogen, betrokken. Dat soort aspecten van Van Gogh waren voor mij volslagen onbekend, dat vond ik inspirerend.”

 

“Ik vond de verwerkingsmomenten tijdens de wandeling het meest bijzonder.”

 

“Ik ben blij dat ik de wandeling heb gemaakt. Er komen bijzondere aspecten van Van Gogh naar voren die in het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller niet worden genoemd.”

broken image

“Ik vond de begeleiding heel erg goed, het ging ook diep. Karolien liet in de droefheid toch de blijdschap van Van Gogh zien. Vincent heeft thema’s verbeeld waar de hele mensheid mee te maken heeft.”

“Karolien heeft zich erg goed verdiept in de persoon van Van Gogh en neemt ons daarin mee op een manier dat ik mezelf er in kan herkennen.”

“Wat goed om dit lopend te doen en je verbeelding te gebruiken. Veel beter dan binnen.”

“Wat een prachtig gebied heb je uitgekozen. De weidsheid en rust zijn verademend!”

“Ik weet best wat van Van Gogh af, maar dit was een openbaring. Ik ben blij dat ik ben meegegaan.”

“Fijn dat ik door de wandeling helemaal uit de werksfeer kwam. Mooi om te zien hoe actueel Van Gogh nog steeds is en helpt om de dagelijkse hektiek te relativeren. De landschappen op de schilderijen van Van Gogh waren vergelijkbaar met het Wageningse landschap waar we liepen!”

EEN PERSOONLIJKE BRIEF VAN VINCENT

Vincent van Gogh schilderde niet alleen, hij was ook een begenadigd schrijver. De vele brieven die hij schreef aan zijn broer Theo, zijn schildervrienden Paul Gauguin en Emile Bernard, en vele anderen, geven een uniek inkijkje in zijn leven en denken. Ze worden gerekend tot de wereldliteratuur.

Vincent’s brieven inspireren nog steeds. In deze persoonlijke brief nodigt hij je uit om mee te gaan met een Van Gogh wandeling in de natuur. Wil je meer weten? Neem contact op.

broken image