Return to site

Wandelen met Van Gogh

therapeutische themawandelingen

Lichtvoetig Leven is mede-initiatiefnemer van de Van Gogh Wandelingen. Dit zijn belevingswandelingen in de natuur, geïnspireerd op het leven en werk van de bekende Nederlandse schilder Vincent van Gogh. Ze kunnen worden geboekt door groepen van 5 tot 12 deelnemers.

Natuur en kunst waren voor Vincent van Gogh onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nergens vond hij zoveel inspiratie, rust en troost als op het platteland. Hij maakte talloze wandeltochten langs akkers, door bossen en over uitgestrekte heidevelden. De kleuren, het licht en de emotie van de natuur gaf hij mee aan zijn werk.

“Wat men ook beweert, voor een schilder is het beter om op het platteland te werken. Alles is er sprekender, alles hangt met elkaar samen, alles wordt er duidelijk.”
– Van Gogh in een brief aan zijn zus Willemien

Van Gogh was ook een hartstochtelijke zoeker, een pelgrim. Hij omschreef het leven als een lange wandeling, waarin hij soms intens kon worstelen, maar ook diepe geloofsrust vond. Tijdens psychische crises, waarin hij werd geteisterd door gevoelens van leegte, vermoeidheid en angst, hielpen de wandelingen hem om weer licht en kleur te zien.

Vincent van Gogh als levenskunstenaar

Karolien van der Woude, wandelpsycholoog bij Lichtvoetig Leven in Ede, is al jaren geïnspireerd door het leven en werk van Vincent van Gogh. Haar Van Gogh wandelingen vormen voor deelnemers een bijzondere ervaring. Al wandelend door de natuur worden aspecten uit het leven en werk van Vincent van Gogh op een persoonlijke en interactieve manier behandeld. Je ontdekt zo de kunst van het leven!

Karolien zegt er zelf over:

“We kunnen ons allemaal met Vincent identificeren. Hij is als mens heel toegankelijk. Wandel mee, geniet van de natuur, en ontdek zelf hoe zijn leven ook jou kan raken.”

Programmamaker Harm Edens maakte voor Omroep Gelderland een reportage over de Van Gogh wandelingen:

Drie therapeutische themawandelingen

Er zijn drie Van Gogh wandelingen met elk een uniek thema en locatie:

Je kunt deze wandelingen zelfstandig boeken, of als een serie van drie. Elke wandeling duurt anderhalf tot twee uur en vindt plaats in een bijzonder natuurgebied. Deze natuurgebieden behoren tot de mooiste van Nederland. De routes zijn zorgvuldig afgestemd op de wandelthema’s.

Boeken en meer informatie

De wandelingen zijn op weekdagen en in weekenden te boeken voor groepen van 5 tot 12 deelnemers. Geschikt als groepsactiviteit voor families, vriendengroepen, bedrijven, verenigingen, en religieuze en maatschappelijke organisaties.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK